21-02-10

,, Broodoven ,,

P1010922 Er is een tijd geweest, ooit in een grijs verleden, dat men eens in de drie weken brood bakte. Dit werd dan in rekken geschoven die aan de plafondbalken hingen en de derde week was het brood knijterhard. Dit was geen enkel probleem, want brood werd gebruikt om in de koffie te soppen, of om de middagmaaltijd naar binnen te werken. De stukken werden als het ware als schep gebruikt om de saus bij het vlees naar binnen te lepelen. Ook bij de kaas toe, werd het brood met de wijn naar binnen geslurpt. En s àvonds met de soep, wat een dikke ,, pot au feu,, is. gaat het op dezelfde manier. Maar niet alleen in het verleden, heden ten dage eet men hier op het platteland nog steeds op deze manier . En gaat men nu vaker boodschappen doen i.v.m. het feit dat bijna iedereen een auto heeft. Rondom ons komt de Bakker nog tweemaal in de week en de meeste mensen kopen dan een ,,tourte,,, wat een rond brood is van een kilo of twee en doen daar dan de halve week mee. O ja, hier op de foto nog een originele broodoven , hij staat bij de buren op het erf. Een heel enkele keer wordt deze nog gebruikt. Dan begint men s`ochtends vroeg te stoken met takken e.d. om een goed heet vuur te krijgen, als dit uren gebrand heeft, gaat de as eruit en de broden erin. Daarna is het nog heet genoeg om er taarten in te bakken en ik kan je verzekeren dat het prima smaakt, wat daaruit komt. Tons

17:02 Gepost door Tons in tuin | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Das wel een heel mooi exemplaartje, hé!
Dat zal wel smaken, zo op grootmoederswijze gebakken ... :-)
Groetjes,

Gepost door: Ri@ | 21-02-10

Dat ziet er wel............. Heel erg leuk uit!

Nostalgisch......zoiets moet bewaard worden!

Gepost door: Thea | 21-02-10

wij hebben ook een broodoven maar helaas is de vloer daar van verzakt. Maar ik verheug me nu al op de broden die daar uit gaan komen na de renovatie. Op jouw blogje van 1 februari werk je aan een deken. Daar ziet het er al heel leuk uit. Show je hem nog eens als hij af is?

Gepost door: Dorothé | 22-02-10

De commentaren zijn gesloten.